Verf & Kleuren Keuzestress

Iedereen met normaal kleurenzicht kan ongeveer 10 miljoen kleuren zien. Iedere verfleverancier en bouwmarkt heeft zijn eigen interpretatie van kleur, met zijn eigen kleurencollecties en kleurenwaaiers. 

En, wat veel mensen niet weten is dat je bij een kleurenkeuze nog niet gebonden bent aan een type verf. Bijna alle kleuren, ongeacht het merk/leverancier waarvan ze afkomstig zijn, kan in iedere verf gemengd worden. Zo kan bijvoorbeeld een Flexa kleur in Gamma verf gemengd worden en Farrow & Ball kleur in Vestingh Lab Paint. 

Kleur en type verf, staan dus los van elkaar. Bij het kiezen van een kleur gaat het om een esthetische keuze. Bij het kiezen van verf komt er desgewenst functionaliteit, kwaliteit en prijs bij kijken.

Als onafhankelijke interieurontwerper met bijna een decennia aan ervaring heb ik ze bijna allemaal voorbij zien komen. Zowel kleuren, leveranciers als verfsoorten. Gaandeweg heb ik mijn eigen voorkeuren ontwikkeld. Wil je graag vergrijsde kleuren? Dan vind ik de kleuren van Farrow & Ball prachtig. Wil je ecologische verf die afwasbaar is? Dan kies ik voor Vestingh Lab Paint. Laat je alles door een schilder aanpakken? Dan geven de meeste schilders voorkeur aan RAL kleuren in Sikkens verf, omdat de RAL waaier zeer compact en overzichtelijk is en Sikkens verf kwalitatief hoog staat aangeschreven. 

Hoewel ik met alle merken en verfsoorten en kleuren kan werken heb ik als interieurontwerper naast hoge kwailiteitseisen ook een duidelijke mening over het gebruik van verf. Bijvoorbeeld wat de mooiste pastel, vergrijste of harde kleuren zijn, kan naar mijn mening per leverancier verschillen. Daarnaast heb ik hands-on ervaring met een heel aantal verfsoorten en nauw contact met verfspecialisten, waardoor ik jou goed kan adviseren. Hieronder een kleine greep van de kleurenwaaiers waar ik vaak mee werk. 

Jennifer Colajezzi helpt bij het uitzoeken van kleuren en verf

RAL Kleuren

RAL is een coderingssysteem dat het mogelijk maakt om kleuren van verf en coatings te definiëren. Als we spreken van een RAL kleur, dan hebben we het over een kleur die past binnen dit systeem.

RAL Kleuren worden over de hele wereld gebruikt. Hiermee is het een universeel kleurensysteem. In Nederland zijn de RAL kleuren denk ik wel de meest gekozen kleuren.Bijna overal worden deze kleuren toegepast. Denk dan bijvoorbeeld aan de kleur van je keuken of verkeersborden. De kleur 9010 is een warme wit die eigenlijk de basis vormt van iedere Nederlandse woning (al zou ik dat graag heel anders zien). Alle grote bedrijven werken met RAL kleuren, het is dan ook super makkelijk om de juiste kleur te krijgen. Hierbij gaat het dan vooral om de kleuren uit de klassieke RAL kleurenwaaier ‘K5’. Met 213 RAL Classic kleuren is het een zeer compact aanbod in kleuren.  

Als interieurontwerper ben ik vaak afhankelijk van deze kleuren omdat de meeste grote bedrijven hiermee werken. Daar ben ik niet altijd even blij mee. Ik vind de diversiteit van de kleurenwaaier beperkt. Pastel- of vergrijste kleuren zal je in deze waaier niet vinden.

Little Greene

Little Greene is een onafhankelijke, Britse verffabrikant die zich inzet voor sociaalmaatschappelijke en milieuverantwoorde productie van hoogwaardige verven.

Hun kleurenwaaier verwijst naar de belangrijkste periodes van interieurontwerp lopend van de 17e tot het eind van de 20e eeuw. De waaier vertegenwoordigt hiermee de beste kleuren uit het verleden. Om deze reden vind ik dit een prachtige kleurenkaart om mee te werken als ik bezig ben met een interieurontwerp in een historische pand of bijvoorbeeld een jaren ’30 woning. 

Vestingh LAB Paint

LAB PAINT is een ecologische en duurzame verflijn, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. De verf is bovendien schrob vast! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit ook echt zo is. Hiermee is deze verf ook zeer geschikt voor kinderkamers.

En niet onbelangrijk, met elke 5 liter verkochte LAB PAINT voorzien zij 1 persoon in een kwetsbaar gebied van op duurzame wijze ontgonnen zuiver drinkwater. Zo draagt iedere aankoop van een blik LAB PAINT bij aan een mooiere wereld: bij je thuis de verf, waar het nodig is schoon drinkwater.

Lab Paint bestaat uit een unieke kleurencollectie: LAB COLOURS. Ik kies vooral voor deze kleurenwaaier wanneer iemand op zoek is naar intense diepe kleuren. Zo hebben zij een SPICE COLOUR COLLECTION gebaseerd op de kruiden uit India. Hiernaast beschikt hun kleurenkaart ook over mooie zachte en vergrijste kleuren voor een meer trendy interieur.

Farrow & Ball

Farrow & Ball produceert 100% van de verf- en behangproducten zelf in hun fabriek in Dorset, Engeland. Zij bieden ecologisch verf aan met een laag VOC-gehalte, waardoor het ook voor kinderkamers geschikt is.

Wat is VOC?

V.O.C. is de Engelse afkorting voor Volatile Organic Compounds, de Nederlandse term is V.O.S Vluchtige Organische Stoffen. Het is aangetoond dat deze stoffen aanzienlijke wijzigingen in de ozonlaag teweegbrengen, met alle nadelige gevolgen voor het milieu van dien. Bovendien heeft VOS een niet te onderschatten gezondheidsimpact op het binnenklimaat in woon-en werkomgeving. Vanuit de overheid zin er eisen opgesteld waar vooral binnenverf aan moet voldoen. Verf die voldoet aan de gestelde eisen hebben de volgende term vaak op de verpakking staan: ‘Oplosmiddelarm’.

Het hoge pigmentgehalte, de rijke harsbindmiddelen en het hoge refractiekarakter van de hoofdingrediënten geven Farrow & Ball producten de karakteristieke, ongeëvenaarde kleurdiepte. Hierdoor reageren de verfkleuren buitengewoon mooi op alle soorten licht en levert het een unieke kleurdiepte en kwaliteit van afwerking op, die muren tot leven brengen.

Naast de verf zijn het vooral de kleuren waar je verliefd op wordt. De Farrow & Ball kleurenwaaier beschikt over 132 kleuren. Alle kleuren zijn prachtig. Vergeleken met andere kleurenkaarten vind ik hun reeks gele en pastel kleuren erg sterk. 

NCS Kleuren

Over het algemeen, kies ik het vaakst voor kleurenkaarten opgebouwd uit NCS kleuren. Waarom? NCS staat voor Natural Colour system. Het Natural Colour System is het enige kleurensysteem dat gebaseerd is op hoe wij als mensen kleur waarnemen. Hierdoor is het kleurensysteem makkelijk te begrijpen en eenvoudig te gebruiken. Omdat de kleuren gebaseerd zijn op perceptie is het productonafhankelijk en leverancier onafhankelijk. Dit wil zeggen dat je de NCS kleuren in elke verf en bij elke bouwmarkt of verfspeciaalzaak kan laten mengen. De NCS-kleurenwaaier bestaat uit 1950 kleuren.

Dit is ter inspiratie een handje vol mogelijkheden uit het enorme aanbod kleuren en verf. Graag ga ik met jou op ontdekking wat het beste past. Tijdens een kleuradvies komen we samen uit bij de juiste kleurkeuze en merk. Koop je een kleurenkaart in mijn kleurenshop, dan heb ik de kleuren voor je uitgekozen en kun je zelf het type verf bepalen in overleg met de plaatselijks bouwmarkt of verfspeciaalzaak.

Vragen?

Dit is echt maar een handje vol uit het enorme aanbod kleuren en verf. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog verf en kleur keuzestress. Dan help ik je graag met een kleuradvies. Tijdens een kleuradvies komen we samen uit bij de juiste kleurkeuze en merk verf.

Koop je een kleurenkaart in mijn kleurenshop, dan heb ik de kleuren voor je uitgekozen en kun je zelf het type verf bepalen in overleg met de plaatselijks bouwmarkt of verfspeciaalzaak.