Schildertips en adviezen

Er hebben heel wat muren een kleurtje gekregen…

Nadat ik op mijn twaalfde de overtocht van Amerika naar Nederland maakte, volgde er bijna jaarlijks een verhuizing. Elke verhuizing betekende weer een nieuw ingerichte woning of kamer en daarmee ook nieuwe kleuren op de wand!

Waar ik bij het schilderen van mijn eerste muur nog dacht weg te komen met een tripje naar de Action voor kwasten en rollers en een eigen merk verf van de bouwmarkt, weet ik nu inmiddels wel beter. 

Dus nu mijn schildertips op een rij die ik uit eigen hand over de jaren heb opgepikt. Tips waarvan ik zeker weet dat ze tot het mooiste eindresultaat leiden.


1. Kwaliteit producten

Zoals ik zei, bij de eerste wand pakte ik nog de kwast en roller van de Action. Dat de haren van de kwast meteen loslieten en achterbleven op mijn wand en dat ik overal rollerpluizen had liggen – dat naam ik dan maar even voor lief. En dit heb ik heel lang volgehouden, want ja waarom zou ik een roller of kwast kopen van een paar euro als dat ook voor 1 euro kon?

Maar toen ik in 2014 een woning kocht uit 1890 met mijn man Sander, die we samen volledig gingen renoveren, wilde ik het anders aanpakken! Een heel woning met Action rollers, dat zag ik echt niet meer zitten. 

Dus op naar een verfspeciaalzaak waar ik de beste rollers, kwasten en verf aanschafte. En dan pas merk je het verschil wat ik bij al die andere schilderprojecten had gemist! Gladde strakke muren en kozijnen en veel sneller klaar. Een volledige woning schilderen zonder al het gedoe van loslatende haren en pluizen. En ik had maar 1 roller en kwast nodig per kleur i.p.v. meerdere goedkope verf gereedschappen. Eigenlijk was het dus ook een besparing. 

Dat gold ook voor de verf. Want toen probeerde ik eindelijk een kwaliteitsverf en wat een verschil! Strakke gladde muren die goed dekten en geen strepen! Goed gedaan, al zeg ik het zelf. Inmiddels schilder ik zelf graag met Sikkens, LAB ECO paint van Vestingh of Farrow & Ball. Maar er zijn nog wel meer soorten kwaliteitsverf. Laat je vooral goed informeren door je plaatselijke verfspeciaalzaak. 

2. Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk

Eerlijk gezegd, de meeste tijd gaat zitten in de voorbereiding. Kitten, ontvetten, afplakken etc. Als alles gereed is, is het wandje zo geschilderd. Halverwege het schilderen van mijn eerste rennovatiewoning in 2014 was ik dat wel een beetje zat moet ik zeggen. Hoeveel rolletjes tape en kitspuiten zijn er wel niet doorheen gegaan… Gelukkig vond mijn man Sander het voorbereidende werk minder erg dan het schilderen, dus konden we de taken mooi verdelen.

Belangrijk, want ik merkte dat, zodra we begonnen te kitten tussen het plafond en de muren met acrylaatkit en het daarna afplakten met schilders tape, we hele mooi strakke wanden kregen. Ook tussen de gekleurde wanden werd de overgang hierdoor heel netjes en recht. 

En dat afplakken werkte heel goed. Al kwamen we er op de moeilijk wijze achter dat, zodra je een muur geschilderd hebt, je de tape wel gelijk moet weghalen. Als de verf al helemaal is opgedroogd en je haalt dan de tape weg, dan trek je alles weer open…

3. Breng voldoende verf aan

Ik heb sterk de neiging om na de eerste laag verf al helemaal enthousiast te worden en te denken: “ah het is zo mooi geworden, we laten het zo!“. En ja, met 1 laag verf is het al een wereld van verschil met een nieuwe kleur. Maar pas nadat je de tweede en soms derde laag aanbrengt (vooral bij een donkere kleur) heb je het volledige effect te pakken. Dan pas zie je dat de kleur nog rijker en dieper wordt en de wand nog gladder en strakker. Bovendien beschadigd de verf niet meteen met meerdere lagen verf, als je er een keer tegenaan stoot. 

4. Tijd om te schilderen

Lekker schilderen met de ramen open als het buiten mooi weer is? Of lekker in de zon liggen? Toch maar in de zon liggen 😉 Je kunt namelijk beter niet schilderen als het boven de 25 graden is om de kans op vlekvorming en belletjes in je schildwerk te voorkomen. Bij warmer weer droogt de verf te snel waardoor je banen kunt zien op je wanden.

De beste tempratuur om te schilderen is rond de 15 a 20 graden. 

De tempratuur is het enig waar je rekening mee moet houden. Maar ook het tijdstip waarop je schildert. Je kunt het beste starten in de ochtend. Zowel het licht als de tempratuur is dan het best. Schilder je in de avond of als het donker begint te worden, dan word je de volgende dag wakker met strepen. Oeps, ook hier: learned it the hard way. Door de schaduwvorming bij het donker worden kun je namelijk niet goed zien waar je al bent geweest met je verfroller of kwast. 


Terwijl ik dit schrijf, begint het bij mij ook weer te kriebelen! Welke wand of welk meubel zal ik nu eens onder handen nemen? Ik heb nog een vintage commode staan die wel een laagje verf kan gebruiken en de wanden op mijn kantoor zijn ook toe aan een nieuw kleurtje… Wat krijgt bij jou een laagje verf? Deel het met ons (dan doe ik dat ook) op Instagram en vergeet mij niet te taggen @jennifercolajezzi.