De drie fabels die witte wanden heten

Woningen met witte wanden. Meer dan de helft van Nederland staat er vol mee. Mensen schilderen alles wit omdat ze een rustig of een meer ruimtelijk interieur willen. Hun woning mag vooral niet te donker zijn. Witte wanden, dat is dan de oplossing! Of toch niet? Er bestaanveel misvattingen over het gebruik van wit in woningen en de uitwerking en functie ervan.

Rust

Mensen die op zoek zijn naar rust in hun interieur hebben de neiging om naar de witte kwast te grijpen. ‘Wit’ zou voor rust in het interieur zorgen. Maar niets is minder waar! Denk aan een wit canvas. Een canvas is juist wit omdat alles wat je er op doet, opvalt. Dat geldt ook voor je interieur. Witte wanden vormen een uitstekende canvas voor alle rommel in huis. Het accent komt op je spullen te liggen. En als je rommel in huis hebt liggen, dan valt dit dus extra op tegen een witte achtergrond. De ‘rust’ in je interieur is dan ver te zoeken. Met kleur op je wand kun je juist spullen verbloemen. Met het juiste kleurenpalet creëer je harmonie in je interieur.  

Ruimtelijkheid

Je hoort vaak mensen zeggen dat witte wanden kamers ruimer laat lijken. Helaas is dit in de praktijk niet het geval. De kleur wit zorgt ervoor dat het ruimtes eerder ontbreekt aan een gevoel van ruimte. Pak een wit papiertje uit de printer. Deze is tweedemensionaal en plat. Teken je er een vlak op in een iets donkerder wit, dan krijg je een derde dimensie en een gevoel van ruimte. Dit geld ook voor de kleuren op je wanden. 

En is het je weleens opgevallen dat als je een foto maakt van een ruimte, waarin zowel de muren als de plafonds wit zijn, je op de foto niet kunt zien waar de wand ophoudt en plafond begint? Daardoor mist het perspectief. Ook dit laat nog eens zien dat witte wanden niet altijd voor een ruimtelijkheid zorgen. 

Licht

Witte muren zouden er ook voor zorgen dat ruimtes licht worden. Maar een witte wand neemt de kleur aan van het licht dat erop schijnt. Schijnt er dus bijna geen licht op jouw witte wand, dan kan het eerder als grijs of beige gaan aanvoelen.  Zet je vervolgens een lamp aan met warm geel licht, dan krijgt je muur ook een gele kleur.  Zo heb je stiekem dus toch altijd een kleur op de wand 😉 Met witte wanden heb je nooit echt in de hand wat voor kleur jouw wand aanneemt. Beter is het om bewust te kiezen voor kleuren die goed aansluiten bij de lichtinval van je kamer en je inrichting. Een kleurenpalet dat duidelijk gedefinieerd is en blijft. 


Meer weten over kleurgebruik in jouw woning? Doe dan mee met de online cursus 'De perfecte kleur voor jouw interieur' of neem een kijkje bij mijn kleuradvies.